måndag 29 maj 2017

Min tribut till cykelsporten - kapitel 1, "Giro d'Italia"

Vartefter jag lär mig och utvecklas inom stickkonsten får jag nya spontana ideer och lust och vilja att komponera mina alldeles egna mönster. Här är ett resultat av det.

De som känner mig vet att jag, vid sidan av handarbete av olika slag, också är nästan osunt intresserad av cykling. Jag har ju redan för ett par år sedan skrivit inlägg om Tour de France och detta inlägg koncentrerar sig på det lopp som sträcker sig över tre veckor i maj - Giro d'Italia.

Girot har cyklats årligen från och med år 1909 med några undantag. 1915-1918 höll man paus och 1941-1945. Bägge gångerna på grund av krig.

Liksom i Touren finns det 4 olika tröjor man kan tävla om.

Rosa - det är totalledaren som bär den rosa tröjan (la maglia rosa)
Lila - ledaren i poängtävlingen
Blå - ledaren i bergstävlingen, den bästa klättraren
Vit - ledaren i ungdomstävlingen, alltså cyklisten måste vara under 25 år.Därför är färgerna i dessa sockor valda med en tanke. Ränderna är de olika tröjorna. Själva sockan är rosa och orsaken till att girots färg är rosa är att sporttidningen La Gazzetta dello Sport trycks på rosafärgat papper. Tidningen var ursprungligen en arrangör till girot och hoppades att cykeltävlingen skulle ge mer synlighet och ökad försäljning.

Min man har ritat diagrammet till cykeln. Dessa var så roliga att sticka att jag har kapitel 2 på stickorna redan, Tour de France sockor. Samma tanke men i tourens färger.

Årets giro avslutades i söndags och blev en nagelbitare ända in på sista etappen. Aldrig tidigare har jag varit med om mera spännande cykeltävling. Jag tyckte att årets giro fick en värdig slutsegrare i Tom Domoulin. Nu blev det nästan lite tomt då man rest runt i Italien i tre veckor med den svenske kommentatorn Roberto Vacchis sällskap i tv rutan. Jag har njutit varje vardag då min baby sovit sig genom sändningarna så exemplariskt. Jag har kunnat följa cyklisterna och lärt mig en massa nytt på vägen. Vacchi har kunskap, humor och stor entusiasm vilket gör ett tre veckors lopp oerhört intressant. Nu väntar jag på Tour de France som kör igång 1 juli.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar